Тунис, Тунис – Въгневието вече беше широко разпространено в целия арабски

...
Тунис, Тунис – Въгневието вече беше широко разпространено в целия арабски
Коментари Харесай

Възмущението срещу САЩ и европейските съюзници на Израел нараства след взрива в болница в Газа

Тунис, Тунис –  Въгневието към този момент беше необятно публикувано в целия арабски свят поради израелското нахлуване над Газа при бомбардировката на ал-Ахли Арабската болница, която умъртви повече от 400 души, трансферира гнева на нова територия.

Протестиращите излязоха по улиците, с цел да заявят, че стига толкоз със Запада и неговата упорита поддръжка за Израел, която го направи некадърен да признае нечовешкото принуждение, упражнявано върху Газа непрекъснато и връщайки се години обратно.

< h2 class= " more-on__heading " > Продължавайте да четете лист от 3 детайла Министерството на здравеопазването в Газа споделя, че стотици са убити при удар против болница в Газа Палестинският дипломат в Организация на обединените нации осъжда Израел за офанзивата на болница в Газа Байдън идва в Тел Авив, поддържа описа на Израел за болничната стачка в Газа завършек на списъка

В Бейрут, Тунис и Кайро тълпи се изправиха против сълзотворен газ и водни оръдия, до момента в който стачкуваха против това, което тунизийците назоваха „ съдружниците на ционистите “. Посолството на Съединени американски щати в Кайро предизвести за „ антиамерикански настроения “, до момента в който се събират стачкуващи.

Когато националният яд се завладя, тълпите по улиците показаха отхвърлянето на западната външна политика и нейните опити да прожектира своето въздействие – или мека мощ.

Западната мека мощ в района се предлага в разнообразни форми, като всички целят да предразположат хората към Запада посредством културни центрове, финансиране на гражданското общество, просветителни действия, образуване на събития и поощряване на потреблението на културни артикули от западната страна.

>

Тъй като местата на промяна на международната власт и страни като Китай, Индия и Русия се състезават за въздействие с обичайното европейско и американско наличие, меката мощ става толкоз значима, колкото съдействието в региона на сигурността и военната мощност.

И защото гневът пораства поради непоколебимата поддръжка на Запада за Израел, до момента в който той бомбардира Газа, деятели в целия район я отхвърлят, акцентирайки лицемерието на Запада в предпочитането на израелския живот пред техния личен.

„ Арабските деца нямат значение “

Много тунизийци виждат актуалното наличие на Запада в тяхната страна като продължение на наследството от колонизацията.

Тунизийската активистка Хенда Ченауи и доста от нейните сътрудници деятели виждат войната сред Израел и Газа като продължение на западното завещание на колонизацията и тя предвижда, че антизападните настройки ще се разпространят.

„ Ние сме ядосани. Те продължаваха да ни споделят, че битката за независимост и народна власт и всички типове права е обща битка “, сподели Ченауи. „ Сега виждаме, че арабските и мюсюлманските общности и децата нямат значение.

„ Време е да кажем, че времето на колонизацията свърши. Трябва да го признаем и да приказваме за него. “

Израел има дипломатически връзки както в арабския свят, по този начин и отвън него, само че малко са толкоз мощни, колкото връзката му със Съединени американски щати, които му дават 3,3 милиарда $ военна помощ всяка година.

На 18 октомври президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети Израел, с цел да покаже поддръжката си за държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху.

Седейки против Нетаняху по време на обществена изява в Тел Авив, Байдън му сподели: „ Въз основа на това, което видях, наподобява, че [нападението на болница Ал-Ахли] е осъществено от другия екип, а не от вас. ”

Нетаняху му благодари за неговата „ недвусмислена поддръжка “.

Гала Риани, началник на стратегическото разузнаване в организацията за сигурност S-RM, сподели, че обществената проява на поддръжка на Байдън за Израел е единствено последната от поредност от политики, които карат хората да са по-предпазливи към напредъка на западната мека мощ.

Предпазливостта, уточни тя, стартира още от нашествието в Ирак преди 20 години и отклоняването на някогашния американски президент Барак Обама от Близкия изток.

Това не значи, че неговата мека мощ е изцяло кастрирана. „ Съединени американски щати не престават да имат прочут детайл на културна „ притегателна мощ “ за района “, сподели Риани.

„ Но картината се усложнява от напрежението сред детайлите на културата на Съединени американски щати – които може да останат мощни – и нейните районни политики, с които доста хора в Близкия изток и Северна Африка се опълчват. Меката мощ е … комплицирана част, когато се гледа от [MENA]. “

На път ли е Западът?

В Тунис, както и в огромна част от MENA, западното въздействие получава отпор. В Тунис авторитетната антикорупционна Неправителствени организации I Watch разгласи, че повече няма да приема финансиране от Съединени американски щати в светлината на поддръжката си за Израел. На други места в северноафриканската страна препоръчан закон, ограничителен свободата на Неправителствени организации да работят без значение, получава нов подтик, защото в обществото се постанова схващането, че доста от локалните Неправителствени организации в страната в действителност са троянски коне за западно въздействие и двойни стандарти, сподели анализаторът.

Един тунизиец, нает от европейска неправителствена организация, приказва за своето отчаяние от поддръжката на донорското държавно управление за Израел.

Сградата на неправителствената организация в Тунис беше вандализирана от протестиращи и служителят, който приказва с Ал Джазира при изискване за анонимност, сподели: „ Мога да схвана гнева на хората, които нападат нашата постройка. “

Агенцията, сподели служителят, твърди, че е уволнила целия си личен състав в Рамала след първичното експлоадиране на военни дейности.

„ Но ние всички сме човеци, които работим там и дейностите на държавното управление на [европейската страна] нямат нищо общо с мнението на множеството чиновници … това [наистина] повлия на мнението ми за моя шеф. Мисля, че е време за обществено изказване “, споделиха те.

В същото време рекламите за новинарския канал Russia Today се усилиха, откакто Хамас нахлу в Израел при започване на октомври, евентуално тъй като интернационалните съперници надушват кръв в обичайно европейските медийни води.

„ Мисля, че ще бъде доста мъчно за Запада да се възвърне от това “, сподели тунизийският есеист и коментатор Хатем Нафти.

„ Разочароващо е за тези от нас, които се интересуват от неща като демократичната народна власт и правата на индивида, да забележим тези дела подкопавани по този метод “, продължи Нафти, акцентирайки по какъв начин дейностите на Европа и Съединени американски щати в Израел са създали съвсем невероятно да се спори против изказванието на автократите и диктаторите в района, че същинската угриженост на Запада за демокрацията и правата е завършила с белите хора.

„ Сега е на всички места, вижте по какъв начин поддръжниците на [президента на Тунис] Каис Сайед употребяват западната поддръжка за Израел, с цел да подкопаят неправителствените организации, които подозират, че Западът може да субсидира. Дори дребното малцинство от тези в Народното събрание, които може да гласоподават срещу това, не могат.

„ Стига по-далеч “, продължи той. „ Всяко семейство има най-малко един член, който живее в Европа. Те им връщат това назад. Те предават личния си опит от двойния стандарт на Европа назад към Тунис и Северна Африка. Това ще докара до последици. “

Joost Hiltermann, програмен шеф на MENA за International Crisis Group, мозъчен концерн, сподели на Al Jazeera в имейл, че европейската мека мощ избледнява.

„ Влиянието на Европа в Близкия изток, което към този момент е лимитирано, може да намалее още повече, защото хората виждат, че то отхвърля самите полезности, които твърди, че поддържа и се стреми да изнася “, сподели той преди атентата в болничното заведение.

Той уточни някои европейски политици, деклариращи поддръжка за Израел при започване на войната, с малко споменаване на палестинската битка.

Те включват фигури като ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която акцентира „ правото на Израел да се пази “, без да разяснява изгубените палестински животи.

„ Решението на Европа да разгласи взаимност със своя съдружник Израел, само че без да го приканва да упражнява въздържаност във военното си нахлуване против Газа в сходство със отговорностите си според интернационалното филантропично право, може да пристигна на висока цена “, сподели Хилтерман.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР